Museo de la Romanización de Galicia

Museo de la Romanización de Galicia

MVROGA. Lugo, 2010. 10.326 m2 Competition ARCHITECTS diMN - Diego Martínez Navarro Heitor García, Sebastià Mateu CLIENT Xunta de Galicia INSTALLATIONS Úrculo Ingenieros STRUCTURES Xavier Aguiló - BOMA ARCHEOLOGY Adobrica Arqueoloxia s.l. ​

Merging...

Merging...

...urbanity, culture and history. In order to complete the urban connection MVROGA (MVseo de la ROmanización de GAlicia) pretends to be a key piece of the Roman Wall by incorporating its programme to the touristic and museistic city proposal. MVROGA and Wall become one entity which is articulated by a triple height foyer cut out within the original building that characterizes the corner of the main access.

the city, the wall

the city, the wall

Wandering on top of the Roman wall reveals a clear perception of Lugo as a city that historically has approched its growth towards the inner streets, where lots of residual spaces were generated between the city and the wall. But the wall is not a limit, it’s an urban opportunity that could take active part both of Lugo and the curatorial concept.

concept

concept

The project revalues not only the whole parcel at ground level by changing its gravity center, creating a new urban pocket as the main access and recovering a main axis from the core of the old city. It also works at Roman Wall level and turns into a complex public facility that solves problems of identity and residual public space as well.

connection

connection

An umbilical cord connects the museum and reactivates the wall

urban section

urban section

Re-activating the Roman wall and creating an urban reference connected to it.

urban promenade

urban promenade

upper floor

upper floor

The triple height lobby becomes a three-dimensional articulation, connecting the urban promenade from the wall, the curatorial one inside MVROGA and the access from the city at ground level. Great part of the programme is packed in a light volume and lifted up covering the courtyard of the old military headquarters, the Cuartel de San Fernando.

ground level

ground level

the backside of the building is reconverted into the main access

By doing this the museum becomes a flexible continuum and connects not only its diverse expositions but also both Roman and contemporary versions of the city.

rethinking the court

rethinking the court

© 2018 by diMN studio  |   URBANSOCIALARCHITECTURAL 

logo diMN studio.jpg